Papiloame: ce sunt și cum se pot trata

tratament papiloame

Papiloamele sunt leziuni benigne ale pielii și sunt cauzate de virusul papiloma uman (HPV).Deși nu sunt periculoase pentru sănătate și nu pun viața în pericol, papiloamele pot fi inestetice și pot fi deranjante mai ales atunci când se află în zone de frecare sau de iritație. Ele pot fi confundate cu negii sau verucile, dar sunt diferite de acestea. În continuare vom discuta mai multe despre papiloame, ce sunt acestea, care sunt cauzele aparițiilor și ce tratament pentru papiloame există.

Ce sunt papiloamele?

Papiloamele pot apărea oriunde pe corp, însă cel mai des sunt întâlnite pe gât, pe piept, sub brațe și în zona inghinală.

Acestea sunt țesuturi benigne, nu sunt agresive și nu se răspândesc către alte zone. Au culoarea pielii sau maro deschis și nu prezintă risc de cancer. Aspectul lor este unul al unor leziuni moi, inofensive, care atârnă de piele. 

În general papiloamele nu produc simptome, însă câteodată pot apărea iritații. Spre exemplu, papiloamele ductului mamar pot să cauzeze scurgeri apoase sau sângerări la nivelul mameloanelor.

Dacă un papilom se formează în interiorul nasului sau al sinusurilor poate să producă mai multe probleme, chiar și afectarea zonei ochilor. În cazul în care acesta sau un astfel de grup apare la nivelul laringelui, respirația poate fi obstrucționată. Aceasta afecțiune este destul de rară, apare în special la copii și poartă numele de papilomatoza respiratorie recurentă.

Care sunt cauzele apariției papiloamelor?

Papiloamele sunt cauzate de virusul HPV și pot fi transmise prin contact direct. Cauza exactă a apariției acestora nu este cunoscută, însă anumiți factori pot contribui la apariția lor:

  • Dezechilibre hormonale
  • Rezistența la insulinp (sindromX)
  • Iritația și fricțiunea pielii (în special în zone de pliuri cutanate)
  • Îmbătrânirea pielii

Există și o listă de factori de risc în cazul papiloamelor și anume:

  • Fumatul
  • Infecțiile cu Chlamydia
  • Relațiile sexuale neprotejate
  • Sistem imunitar slăbit
  • Frecventarea unor locuri în care nivelul umidității este crescut, precum piscinele, sălile de sport, saunele etc.
  • Cantraceptivele orale utilizate pe termen lung

Tipuri de papiloame

Există mai multe tipuri de papiloame. Cele cauzate de HPV pot fi clasificate în două categorii în funcție de modul în care acestea se dezvoltă în raport cu planul pielii:

  1. Papiloame exofite: acestea sunt excrescențe cu forma alungită care se dezvoltă în același plan cu pielea.
  2. Papiloame endofite: acestea sunt excrescențe care au tendința de a se dezvolta în profunzimea pielii.

În funcție de localizarea și caracteristicile lor clinice, papiloamele se pot subclasifica astfel:

  1. Papiloame comune – au un aspect proeminent cutanat dur cu suprafață aspră
  2. Papiloame mozaic – apar sub formă de grupuri
  3. Papiloame plate – au suprafață netedă și apar în zona feței și a membrelor inferioare și superioare
  4. Papiloame plantare – se dezvoltă în profunzimea pielii

Tratament papiloame

Există și tratament pentru papiloame, însă nu este necesar întotdeauna. Tratamentul acestora presupune îndepărtarea lor și întărirea sistemului imunitar pentru preveni reapariția.

Tratament papiloame:

  1. Laserul
  2. Crioterapia
  3. Excizia clasică 

Este recomandat să apelați la un tratament pentru papiloame doar după ce ați fost la o consultație la un medic dermatolog. Nu se recomandă aplicarea leacurilor băbești sau a altor metode venite din surse neautorizate.

Dacă aveți astfel de formațiuni și doriți să le eliminați, dol Dr. Liviu Olariu vă poate recomanda procedura potrivită pentru dumneavoastra. Puteți face o programare pentru consultație atat online, cat si telefonic

Pentru orice alte solicitari, foloseste cu incredere informatiile de pe pagina de contact pentru a programa o vizita la clinica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *