Transpiratie excesiva

Transpiratia excesiva (hiperhidroza) poate fi o sursa de disconfort si de rusine pentru multi oameni. Daca aproximativ 5% din populatie sufera de transpiratie excesiva mai ales in zona palmelor, a axilei, pe talpi sau la nivelul fetei sau al trunchiului, putini stiu insa ca exista si o solutie pentru stoparea transpirației abundente.

Atunci cand deodorantele si antiperspirantele nu reusesc sa gestioneze problemele de transpiratie, exista optiuni medicale, cum ar fi tratamentul cu toxina botulinica (Botox).

Acest tratament este un tratament extrem de eficient si are efect pentru 3-9 luni de zile.

Programeaza o consultatie
Olariu Clinics - tratament transpiratie excesiva

Tratament Transpiratie Excesiva la Olariu Clinics in Timisoara

Transpiratie excesiva cauze

Cu totii stim ca transpiratia este un proces fiziologic absolut normal, care permite reglarea temperaturii corpului. Atunci insa cand transpiratia este abundenta, mult peste ceea ce este necesar pentru a regla temperatura, discutam despre hiperhidroza (transpiratie excesiva).

Tipuri de transpiratie excesiva:

  • in functie de cauzele care o declanseaza: hiperhidroza primara si hiperhidroza secundara
  • in functie de zona in care se prezinta: hiperhidroza localizata si hiperhidroza generala

Daca in cazul hiperhidrozei primare, cauza exacta nu este cunoscuta, dar se crede ca aceasta este legata de factorii genetici, hiperhidroza secundara poate fi cauzata de:

  • infectii
  • administrarea unor medicamente
  • anumite boli ( diabetul, hipertiroidismul, etc)
  • anxietate
  • stres

Transpiratia abundenta se poate localiza doar la nivelul axilei (transpiratie excesiva la subrat), la nivelul mainilor (hiperhidroza palmara), la nivelul talpilor (hiperhidroza plantara), in regiunea cefalica (transpiratie excesiva la cap), sau pe toata suprafata corpului.

Tratamentul transpiratiei excesive

Atunci cand produsele cosmetice impotriva transpiratiei nu fac fata transpiratiei abundente, se poate apela la procedura de injectare cu Botox. Botox-ul este unul dintre cele mai populare tratamente imporiva transpiratiei excesive, un tratament non-invaziv, care implica injectarea de toxina botulinica de tip A in piele.

Diagnosticare transpiratie excesiva

Diagnosticul hiperhidrozei cuprinde:

  • anamneza (dialog intre medic si pacient)
  • recomandarea de investigatii clinice sau paraclinice, daca medicul considera ca aceste investigatii sunt necesare
  • efectuarea testului de hiperhidroza

Cum functioneaza Botox-ul in stoparea transpiratiei excesive?

Transpiratia excesiva poate fi extrem de incomoda si poate afecta calitatea vietii, ducand la mirosuri neplacute, pete pe haine, disconfort generalizat. Din fericire, tratamentul cu Botox este o solutie eficienta in aceasta problema.

Tratamentul cu Botox blocheaza activitatea glandelor sudoripare (slabeste muschii care controleaza glandele sudoripare), ceea ce duce la scaderea cantitatii de transpiratie din zona in care s-a injectat toxina botulinica.

Toxina botulinica (Botox-ul ) este folosita cu succes si in estomparea ridurilor de la nivelul superior al fetei ( ridurile dintre sprancene, de la coltul ochilor, ridurile fruntii), dar si in estomparea transpiratiei excesive.

Procedura de injectare a Botoxului in tratamentul transpiratiei excesive

Tratamentul contra transpiratiei excesive cu Botox este unul nedureros in zona axilara si putin dureros in zona palmelor si a talpilor.

Pentru confortul pacientului se va aplica gheata pentru cateva minute pe zona in care se va efectua injectarea toxinei botulinice.

Fiecare injectie cu Botox va dura doar câteva secunde, iar pacientul nu va experimenta decat un ușor disconfort sau furnicaturi in timpul procedurii.

Cand isi va face efect Botox-ul?

Dupa 5-14 zile de la injectare rezultatele vor incepe sa se vada. Este important, ca imediat dupa procedura, sa nu faceti efort fizic intens, sa nu stati in soare si nici sa nu faceti bai fierbinti, pentru a nu provoca disiparea botoxului in alte zone si implicit a afecta rezultatul tratamentului

transpiratie excesiva

Tratament transpiratie excesiva – Olariu Clinics Timisoara

Zone de tratament – transpiratie excesiva

Transpiratie excesiva la subrat

Hiperhidroza axilara este una dintre cele mai frecvente tipuri de transpiratie excesiva pentru care pacientii se prezinta la control. Aceasta afectiune poate afecta in mod semnificativ calitatea vietii pacientului, provocandu-i disconfort si frustrare.

Glandele sudoripare predominante in aceasta zona sunt glande apocrine si apoecrine, ceea ce face ca transpiratia sa fie mai concentrata, avand un aspect uleios si provocand pete pe haine. De asemenea, transpiratia axilara poate avea un miros neplacut, care rezulta din compozitia specifica a sudoratiei si prezenta bacteriilor in acea zona.

Un tratament eficient pentru hiperhidroza axilara este terapia cu toxina botulinica. Terapia este sigura, eficienta si rezultatele pot dura intre 6 luni si 9 luni.

Transpiratia excesiva a mainilor si picioarelor

Hiperhidroza palmara ( care se refera la transpiratia excesiva a mainilor) este extrem de deranjanta si poate afecta semnificativ viata personala, sociala si profesionala a pacientilor, acestia tinzand sa se izoleze, sa evite contactul cu alte persoane din cauza acestei afectiuni.

Hiperhidroza plantara, care se refera la transpiratia excesiva a picioarelor) este deseori caracterizata de un miros neplacut. In plus existenta umiditatii in zona respectiva poate creste riscul de suprainfectii locale.

Ambele afectiuni pot provoca disconfort fizic si emotional semnificativ, motiv pentru care tratamentul cu Botox poate fi o solutie. Injectarea toxinei botulinice in zona palmelor si a talpilor este foarte putin dureroasa, dar rezultatele obtinute sunt spectaculoase.

Transpiratie excesiva la cap

Hiperhidroza cefalica poate aparea in diferite zone ale capului, precum scalpul, fata, in jurul organelor de simt si este deseori declansata de efort fizic, expunerea la caldura, sau umiditate, consumul de alimente fierbinti sau picante. Este extrem de deranjanta si afecteaza calitatea vietii pacientului. Aparitia acestei transpiratii in situatii sociale poate genera anxietate si stres.

Intrebari frecvente

Cum se poate preveni hiperhidroza?

De cele mai multe ori nu putem preveni hiperhidroza, dar exista cateva metode prin care putem reduce transpiratia excesiva:

  • pastrarea unei igiene corespunzatoare
  • mentinerea unei greutati corporale normale
  • evitarea expunerii prelungite la caldura si umiditate crescuta
  • evitarea medicamentelor care cauzeaza transpiratie excesiva
  • evitarea alimentelor fierbinti si picante

Aceste masuri pot reduce cantitatea de transpiratie, dar eficienta lor depinde si de gradul hiperhidrozei, cat si de raspunsul fiecarui organism in parte.

Consultati un medic specialist daca transpiratia excesiva reprezinta o problema majora pentru dumneavoastra.

La ce interval de timp se poate repeta tratamentul?

Intervalul de timp recomandat este in functie de fiecare pacient si de raspunsul individual al organismului. Cu toate acestea, se recomanda repetarea tratamentului la un interval de 6-12 luni.

Cui se adreseaza acest tratament?

Tratamentul cu toxina botulinica se adreseaza tuturor pacientilor, barbati sau femei, cu exceptia persoanelor care

  • au alergie la toxina botulinica,
  • au infectii sau inflamatii active in zona de tratament,
  • sufera de afectiuni neuromusculare,
  • iau medicamente anticoagulante
  • nu este recomandat acest tratament femeilor insarcinate sau celor care alapteaza.
Cat costa tratamentul pentru transpiratie excesiva?

Gasiti aici preturile procedurilor efectuate in clinica.

Important: rezultatele pot varia de la o persoana la alta, in functie de sex, varsta, particularitatile tenului, greutate, specificatii anatomo-fiziologice. Cititi mai multe despre hiperhidroza aici.