Ginecomastie

Ginecomastia este o afectiune caracterizata prin marirea anormala a tesutului mamar la barbati. Aceasta poate afecta unul sau ambii sani, uneori in mod inegal. Desi nu este de obicei o problema grava, ginecomastia poate fi dificila de gestionat din punct de vedere emotional pentru barbati, cauzand jena sau disconfort, motiv pentru care acestia apeleaza la proceduri prin care se scoate glanda mamara marita si, prin lipoaspiratie, se extrage grasimea de la nivelul sanilor.

Aceasta afectiune, ginecomastia, este cauzată de un dezechilibru între estrogen (hormonul feminin) și testosteron (hormonul masculin). Toti barbatii produc o anumita cantitate de estrogen, dar de obicei este contrabalansat de testosteron. Cand acest echilibru este perturbat, poate duce la cresterea tesutului mamar.

Programeaza o consultatie
ginecomastie

Ginecomastia la Olariu Clinics in Timisoara

Cauze ginecomastie

Exista mai multe cauze posibile pentru ginecomastie, inclusiv

  • modificarile hormonale asociate cu imbatranirea,
  • anumite medicamente,
  • abuzul de alcool sau droguri
  • unele afectiuni medicale (cum ar fi hipertiroidismul sau insuficienta renala.)

In unele cazuri, cauza ginecomastiei poate ramane necunoscuta.

Tratamentul pentru ginecomastie depinde de cauza subiacenta, de severitatea simptomelor si de impactul asupra starii de bine a persoanei.

In unele cazuri, modificările stilului de viata sau ajustarea medicamentelor pot ajuta.

In alte cazuri, medicamentele care regleaza echilibrul hormonal pot fi eficiente.

In cazurile severe sau atunci cand alte tratamente nu au avut succes, chirurgia poate fi o optiune pentru a reduce dimensiunea sanilor la barbati.

Diagnostic – ginecomastie

Pentru a pune un diagnostic corect si a stabili tratamentul potrivit medicul

  • va va pune niste intrebari referitoare la istoricul medical al dvs. si a membrilor familiei
  • va va examina clinic
  • daca nu aveti facute anumite investigatii endocronologice va va trimite la un specialist endocrinolog
  • va va solicita efectuarea unei mamografii/ecografii

Cei mai potriviti candidati pentru operatia de ginecomastie

Dupa consultare, verificarea rezultatelor analilzelor, medicul specialist va determina daca pacientul este eligibil pentru operatia de ginecomastie si care este metoda de tratament cea mai eficace.

Procedura este recomandata doar pacientilor care au o stare de sanatate optima, nu sufera de boli cronice necontrolate, nu urmeaza un tratament pe termen lung pentru o afectiune grava (cum ar fi anticoagulante, antiagregante, chimioterapie, cortizon etc.) si care prezinta una dintre formele de ginecomastie operabile.

Tipuri de ginecomastie

Ginecomastia autentica

In acest caz, barbatul prezinta sani asemanatori cu cei ai unei femei, atat in ceea ce priveste forma, volumul, proiectia, dimensiunea areolei, cat si structura histologica.Această conditie provoaca adesea jena pacientului, mai ales daca apare la pubertate, cand corpul se dezvolta.

Daca nu dispare de la sine si nu este cauzata de consumul de medicamente sau de anumite boli care necesita tratament, problema poate fi rezolvata doar prin mastectomie subcutanata.

Ginecomastia autentica rezulta din cresterea exagerata a tesutului glandular sau mamar, care in mod normal este prezent in proportii foarte mici la barbati.

Pseudoginecomastia

In acest caz, barbatul prezinta un volum foarte mare al sanului din cauza grasimii care se depune in aceasta zona, de obicei ca urmare a cresterii in greutate.

Sanii apar umflati, rotunzi si la palpare sunt moi si pufosi, in timp ce la ginecomastia autentica sanii se simt tari la atingere.

Formele asociate

Acest tip de ginecomastie este intalnit atunci cand crsșterea sanilor este provocata atat de componenta glandulara, cat si cea adipoasa. Formele asociate sunt cele mai frecvente.

Pentru formele asociate, operatia de liposuctie insotita de liposculptura tesutului toracic moale poate oferi un rezultat estetic foarte bun.

Ginecomastie

Procedura de Ginecomastie

Ginecomastie operatie

Procedura se efectueaza sub anestezie generala sau anestezie intravenoasa completata cu anestezie locala.

Daca marirea sanilor este cauzata in principal de excesul de tesut glandular, se va realiza o incizie pe marginea inferioara a areolei mamare, urmata de excizia in bloc a tesutului glandular, care va fi trimis pentru examen histopatologic. Pentru prevenirea hematoamelor si seroamelor, se va insera un tub de drenaj.

Daca ginecomastia este cauzata in principal de excesul de grasime, atunci corectia se va face prin lipoaspiratie.

Recomandari postoperatie ginecomastie

Pacientul va fi externat dupa 1-2 zile.

Dupa interventie

  • va trebui sa poarte o bustiera compresiva pentru cateva saptamani
  • va evita efortul fizic intens in prima luna dupa interventie
  • va evita expunerea la soare pentru a preveni pigmentarea cicatricilor.

Suturile vor fi indepartate dupa 12 zile de la interventie, acest proces putand fi gestionat cu usurinta chiar si de medicul de familie al pacientului, daca acesta nu are posibilitatea de a veni la clinica.

Se recomandă precautie pentru a evita impactul in zona operata si, in general, va dura aproximativ o luna de zile pana cand pacientul isi va putea relua activitatile obisnuite.

Intrebari frecvente

Cand se vad rezultatele?

Rezultatele se vad imediat dupa interventia chirurgicala.

Beneficii ginecomastie

Interventia chirurgicala pentru ginecomastie este metoda cea mai eficace de a aborda aceasta problema. Dupa operatie, pacientul va avea un aspect mult mai masculin, conform dorintelor sale.

Beneficii obtinjute dupa ginecomastie:

  • Imbunatatirea aspectului fizic
  • Cresterea increderii in sine
  • Alinarea disconfortului fizic (disconfort sau durere la nivelul sanilor)
  • Rezultate durabile
  • Imbunatatirea calitatii vietii
Care este pretul interventiei chirurgicale?

Gasiti aici tarifele pentru toate interventiile chirurgicale realizate in clinica Olariu Clinics si va puteti face aici o programare pentru o consultatie la doamna Dr. Daniela Olariu, aici.