Otoplastia

Urechile atrag rareori atentia atunci cand au marime normala si sunt bine pozitionate. Daca sunt doar un pic deformate, acestea pot duce la frustrari si la probleme de ordin social si psihic. Otoplastia este operatia de corectare chirurgicala a urechilor decolate, indepartate de cap, denumite popular urechi clapauge. 

Aceasta interventie se face atat persoanelor adulte cat si copiilor cu astfel de probleme. 

De obicei urechile decolate sunt asimetrice, una fiind mai decolata decat cealalta si  mai pot exista diferente de marime intre cele doua urechi. Scopul operatiei de otoplastie este de a restabili aceasta simetrie, de a apropia urechile de cap, de a corecta orice deformari minore ale acestora sau de a le face mai mici.

Uneori este nevoie de retusare la o singura ureche, dar pentru a se crea simetrie, se va interveni chirurgical la ambele urechi.

Programeaza o consultatie
Otoplastia

Procedura de otoplastie la Olariu Clinics Timisoara

Ce pacienti pot beneficia de otoplastie?

Operatia se face dupa varsta de 4-5 ani.

La aceasta varsta frageda cartilajul urechii este maleabil, permitand astfel o conturare a noii urechi cu mai mare usurinta, iar copilul se va bucura de  beneficiile pe care noua ureche i le va oferi, pe plan psihologic.  

Riscurile operatiei

Otoplastia, desi este considerata in general sigura, ca orice procedura chirurgicala, implica anumite riscuri si posibile complicatii:

  • infectii, reactii la anestezie, sangerare, formarea de cicatrici inestetice, asimetrie, modificari de senzatie la nivelul urechii, samd

Respectarea indicatiilor pre si post operator diminueaza posibilele complicatii.

Pre si postoperator

Inaintea interventiei pacientul va avea parte de o consiliere din partea medicului chirurg profesionist.

Este estential ca medicul chirurg sa cunoasca istoricul dumneavoastra medical, sa fie informat despre medicatia si tratamentele urmate (chiar si cele naturiste), despre problemele dumneavoastra medicale (tensiune, probleme vasculare, infarct, diabet, probleme pulmonare, epilepsie, probleme neurologice, probleme cu sangerarea, alergii la diverse medicamente) si sa fie instiintat daca prezentati semne de raceala sau gripa. 

In plus:

  • nu mancati si nu beti nimic dupa miezul noptii inaintea operatiei;
  • este interzisa administrarea aspirinei si a ibuprofenului sau a medicamentelor ce le contin, cu cel putin 2 saptamani inaintea interventiei;
  • daca sunteti fumator, planificati-va sa va lasati cu 1-2 saptamani inaintea operatiei si sa nu va apucati 2 saptamani dupa operatie (vindecarea mai lenta si cu cicatrici mai late apare de obicei la persoanele fumatoare);
  • evitati alcoolul timp de doua saptamani, inainte si dupa operatie;
  • evitati expunerile la soare inaintea interventiei chirurgicale;
  • nu tineti cure drastice de slabire dupa operatie deoarece se poate intarzia vindecarea;
  • la femei operatia trebuie facuta in afara perioadei menstruale.

Postoperator

Dupa interventie se recomanda purtarea unei bentite elastice pentru aproximativ 2 luni de zile.

In cazul otoplastiei recuperarea postoperatorie este rapida. Copiii se pot intoarce in colectivitate dupa o saptamana, iar adultii iti pot relua activitatea obisnuita dupa 2-3 zile.

Urechile clapauge atrag de cele mai multe ori complexe mari, mai ales in cazul copiilor care pot fi luati in deradere de catre colegi si o astfel de interventie poate oferi un aspect estetic normal si o crestere a increderii de sine a individului.

Interventia chirurgicala

La copiii se prefera anestezia generala, iar pentru adulti, anestezia locala combinata cu o anestezie intravenoasa.

Operatia dureaza 1-2 ore si se realizeaza prin incizie in spatele urechii, care va fi si singura cicatrice  dupa operatie. Ulterior, cu ajutorul unor fire neresorbabile, cartilajul este remodelat plicaturindu-l si apropiindu-l de cap.

Operatia se face cu spitalizare de 24 de ore.

blefaroplastia

Inteventia chirurgicala de otoplastie