Reconstructia sanilor

Tehnicile de reconstructie mamara au cunoscut o dezvoltare semnificativa in ultimii ani. Refacerea sanului in forma lui anatomica, dupa ce pacienta a suferit o extirpare totala a sanului (masectomie) sau o extirpare partiala a tesutului mamar (sectorectomie), ajuta pacienta sa treaca mai usor peste trauma bolii si pierderea unei parti a corpului. 

Experienta prin care o persoana trece atunci cand i se extirpa o parte din san, sau chiar intregul san, este extrem de intensa si dureroasa si creaza traume si dezechilibre profunde.

Prin reconstructia mamara postmastectomie se urmareste  refacerea volumului sanului  si simetrizarea cu sanul colateral, reconstructia formei si a complexului areolo papilar, creand astfel cadrul necesar pentru ca pacienta sa isi refaca viata, sa se reintegreze social, sa isi reconstruiasca increderea in sine si, cu alte cuvinte, sa reintre in normalitate.

Programeaza o consultatie
Reconstructia sanilor

Procedura de reconstructie a sanilor la Olariu Clinics Timisoara

Ce paciente pot beneficia de reconstructia mamara?

De reconstructia mamara tardiva poate beneficia orice femeie care a avut in antecedente o rezectie partiala sau totala a sanului in urma unei  formatiuni tumorale (maligne sau benigne).

Momentul reconstructiei mamare

Reconstructia sanului se poate face in acelasi timp cu masectomia (reconstructie imediata) sau la o data ulterioara (reconstructie intarziata).

Multe femei aleg reconstructia imediata a sanilor deoarece implicatiile psiho-sociale sunt mai mici, ele netrecand prin pierderea si constientizarea absentei unei parti a corpului. 

Discutia impreuna cu medicul chirurg estetician le poate ajuta pe acestea sa aleaga reconstructia imediata, deoarece in cadrul aceleiasi operatii se extirpa tumoarea si apoi se introduce un expander sau o proteza definitiva.

Protezele mamare si expandoarele tisulare pot fi folosite si dupa cateva luni de la masectomie.

Reconstructia tardiva se poate face cu un expander care se tine cateva luni, dupa care se inlocuieste cu proteza definitiva. 

Procedurile medicale sunt extrem de avansate in acest domeniu, iar doamna doctor Daniela Olariu, medic chirurg estetician cu vasta experienta in reconstructia sanilor, va face ca riscurile operatiei sa fie minime, iar beneficiile sa fie maxime.

Pre si postoperator

Inaintea interventiei veti beneficia de o consiliere preoperatorie din partea medicului chirurg profesionist.

Este important ca medicul chirurg sa cunoasca istoricul dumneavoastra medical, sa fie informat despre medicatia si tratamentele urmate (chiar si cele naturiste) si sa fie instiintat daca prezentati semne de raceala sau gripa.

Este important sa anuntati chirurgul si medicul anestezist  daca aveti probleme medicale (tensiune, probleme vasculare, infarct, diabet, probleme pulmonare, epilepsie, probleme neurologice, probleme cu sangerarea, alergii la diverse medicamente).

Ai alte intrebari?

Contacteaza-ne

Indicatii preoperatorii:

  • este obligatoriu avizul medicului chirurg oncolog pentru a fi siguri ca nu avem recidiva locala sau metastaza la distanta;
  • inainte de operatie  trebuie efectuata o ecografie mamara sau o mamografie;
  • nu mancati si nu beti nimic dupa miezul noptii inaintea operatiei;
  • daca sunteti fumator planificati-va sa va lasati cu 1-2 saptamani inaintea operatiei si sa nu va apucati 2 saptamani dupa operatie (vindecarea mai lenta si cu cicatrici mai late apare de obicei la fumatoare);
  • evitati expunerile la soare inaintea interventiei chirurgicale;
  • nu tineti cure drastice de slabire dupa operatie deoarece se poate intarzia vindecarea;
  • de regula, operatia trebuie facuta in afara perioadei menstruale.

Interventia chirurgicala

Reconstructia mamara se face, de regula, sub anestezie generala si dureaza 1-3 ore. Incizia prin care se introduce expanderul sau proteza poate fi facuta la nivelul vechii cicatrici sau, in cazul in care se face in timpul exciziei formatiunii tumorale, aceasta este stabilitata de catre echipa oncoplastica. Dupa operatie, pentru o perioada de aproximativ 24 de ore, se vor lasa tuburi de dren la nivelul sanului pentru a se evita formarea de hematoame.

Postoperatoriu pacienta va ramane sub supraveghere medicala pentru 24 de ore, perioada in care i se administreaza antibiotice si, pentru diminuarea disconfortului si a durerii, i se vor putea administra medicamente antialgice si miorelaxante.

Dupa scoaterea firelor, timp de 2-3 luni de zile, pacienta va trebui sa poarte un sutien elastic, bine adaptat la noua forma si la noul volum al sanilor. In aceasta perioada se recomanda evitarea eforturilor fizice si, in primul an de la operatie, se recomanda evitarea expunerii la soare pentru a nu se pigmenta cicatricile.

Desi este o operatie mai complicata, efectele benefice psihologice sunt foarte puternice, pacienta trecand mai usor peste efectele bolii, peste durere, peste trauma, peste schimbarile suferite in urma tratamentelor facute.

Se recomanda controale periodice si ecografii de rutina la fiecare 6 luni.

blefaroplastia

Inteventia chirurgicala de reconstructie a sanilor