Herpesul oral este o infecție cauzată de virusul herpes simplex, varianta HSV 1 și se manifestă prin leziuni dureroase la nivelul gurii – pe buze, gingii, limbă și cerul gurii. Acest virus se transmite prin contact direct, de la o persoană la alta. De asemenea, acest virus poate fi transmis prin atingerea unui obiect care a fost în contact cu virusul. Există și o a doua variantă a virusului, HSV 2, care este responsabilă pentru infecțiile genitale și perigenitale. Există posibilitatea ca o persoană să fie purtătoare a acestui virus fără a avea niciun simptom. Se estimează că infecțiile asimptomatice sunt de două ori mai numeroase decât cele simptomatice. In acest text vom incerca sa raspundem intrebarilor referitoare la cauzele aparitiei herpesului, tratament herpes, simptomatologie.
De ce apare herpesul
Principalul factor declanșator al apariției leziunilor este slăbirea sistemului imunitar. Virusul iese astfel din starea latentă în care se află și provoacă simptomele aferente. Există însă și alte cauze care pot declanșa ieșirea din starea latentă a virusului – sarcina, menstruația, dereglările hormonale, stresul, temperaturile scăzute, răceala sau gripa, dar și anumite alimente care provoacă alergii.
Care sunt simptomele herpesului
Perioada de incubație este între 2 și 12 zile, iar perioada de manifestare între 2 și 3 săptămâni. După perioada de manifestare, leziunile dispar complet. De asemenea, după vindecare nu va rămâne nici o cicatrice. În situații stresante din păcate erupția poate reapărea, deoarece odată ajuns în organism, virusul nu dispare, chiar dacă nu se mai manifestă. Deoarece acest virus este contagios, se estimează că majoritatea oamenilor au fost infectați cu cel puțin un subtip până la maturitate.
Simptomele infecției includ oboseală, iritabilitate, dureri musculare, dar și febră. Unele persoane au mai acuzat dureri, arsuri, furnicături sau mâncărimi la locul infecției cu câteva zile înainte ca aceasta să se manifeste. Bășicile apărute în urma infectării cu virusul HSV 1 au culoare albicioasă, iar la bază sunt roșiatice. După câteva zile zona în care au apărut bășicile începe să fie acoperită de o crustă de culoare gălbuie. Pe lângă faptul că zona afectată este dureroasă, pacienții vor observa că atât mâncatul, cât și băutul vor fi îngreunate. Având în vedere că este dificilă consumarea băuturilor, trebuie avut în vedere faptul că poate interveni deshidratarea. Dacă nu mai puteți bea sau mânca trebuie să contactați de urgență medicul, pentru a evita deshidratarea.
Tratament herpes
Herpesul bucal poate fi diagnosticat printr-un examen fiziologic, leziunile fiind foarte ușor de recunoscut. În funcție de situație, se poate recomanda și recoltarea lichidului din bășici.
Nu există un tratament specific pentru herpesul bucal. Măsurile luate sunt pentru reducerea simptomelor și reducerea numărului de focare. Astfel, în funcție de simptome, vârstă, precum și starea generală de sănătate poate include creme antivirale topice, medicamente antivirale orale, dar și tratament cu antibiotice în cazul în care există infecții bacteriene secundare. Se recomandă și menținerea zonei infectate curate și uscate. Mai rar este nevoie de spitalizare și anume dacă infecția este severă, și s-a răspândit și la alte organe sau în cazul persoanelor care au sistemul imunitar slăbit. Odată contractat acest virus, chiar dacă simptomele dispar, el rămâne în organism.
Există câteva reguli simple pe care le putem urma pentru a preveni infectarea cu virusul HSV 1. Igiena mâinilor, a pielii și a unghiilor este cea mai importantă metodă de evitare a infectării. Igiena cavității bucale, utilizarea de balsam de buze cu filtru UV, stimularea imunității prin administrarea de vitamina C și D, precum și odihna suficientă și o alimentație echilibrată reprezintă de asemenea acțiuni simple pe care le putem face pentru a preveni apariția herpesului bucal.
Pentru orice alte solicitari, foloseste cu incredere informatiile de pe pagina de contact pentru a programa o vizita la clinica.