Diferenta dintre chist sebaceu si lipom

indepartare chist sebaceu

Ce este un chist sebaceu si ce este un lipom?

Chistul sebaceu este un chist necanceros, situat sub piele si de cele mai multe ori are o forma rotunda. Asa cum ii spune si numele, acesta contine sebum care este invelit intr-o membrana.

Lipomul in schimb este o aglomerare de tesut adipos. Acesta este invelit intr-o capsula fibroasa si subtire si este mic, undeva intre 1 si 3 cm. Lipomul nu este dureros, avand o consistenta gelatinoasa.

Ambele formatiuni se formeaza sub piele, aceasta fiind si cauza pentru care de multe ori acestea sunt confundate.

Cauzele aparitiei chistului sebaceu

Chistul sebaceu apare din cauza infundarii canalului de evacuare al glandei sebacee. Se acumuleaza astfel secretia glandei, adica sebumul intr-un invelis rotund care creste o data cu trecerea timpului. Este posibil ca in timp, din cauza cresterii volumului, dar si a altor traumatisme, chistul sebaceu sa creasca si sa se fisureze. O data fisurat, el se transforma intr-un abces dureros, ceea ce il face mai dificil de tratat.

Chistul sebaceu poate aparea ca urmare:

  • a unor afectiuni mostenite,
  • a unei zgarieturi,
  • a ranilor chirurgicale
  • a acneei.

El are o dezvoltare foarte lenta, asa ca poate fi observat dupa cateva saptamani sau chiar luni.

Principalele simptome ale aparitiei sunt umflatura care se formeaza sub piele. Uneori, aceasta poate fi  inconjurata de o zona rosie.

Desi este un tip de chist sub piele, aparitia acestuia nu este acompaniata de durere decat in situatia in care este localizat intr-o zona sensibila sau infectata.

O astfel de formatiune apare mai ales in zona capului sau pe spate.

Desi este atat inestetic, cat si inconfortabil, chistul sebaceu nu trebuie tratat ca un cos.

Este interzis sa il stoarcem, deoarece exista riscul ca acesta sa se infecteze. In cazul in care acesta are dimensiuni mai mari de 5 cm, daca apare la scurt timp dupa ce este indepartat chirurgical sau drenat, sau in situatia in care prezinta semne de infectare, trebuie sa va adresati de urgenta unui medic.

chist sebaceu pe scalp

Tratamentul unui chist sebaceu si a unui lipom

De obicei este nevoie doar de un examen fiziologic pentru a depista un chist sebaceu sau un lipom. Exista insa si situatii in care este nevoie de o biopsie pentru a depista un chist sebaceu.

Avand in vedere ca poate aparea si din cauza unor alte afectiuni mai complexe, daca medicul suspecteaza ca ar putea fi vorba despre asta, el poate solicita efectuarea unui test cu ultrasunete sau a unei tomografii.

Exista si situatii in care pentru depistarea lipomului este necesara o ecografie a zonelor moi, pentru a inlatura suspiciunea existentei unei tumori cutanate maligne.

Tratamentul este exclusiv chirurgical si urmareste eliminarea atat a continutului cat si a membranei care il inconjoara. Prin indepartarea inclusiv a membranei se urmareste evitarea recidivei. Dupa indepartare, continutul este studiat la microscop pentru a exclude varianta unul chist malign. Important de mentionat este faptul ca tratamentul se face sub anestezie locala.

Exista din pacate si posibilitatea existentei unui chist sebaceu infectat.

Medicii au o solutie si pentru aceasta situatie si anume un tratament cu antibiotice, iar mai apoi eliminarea prin incizie a puroiului format. Tratamentul este mai dureros decat in cazul unui chist care nu s-a infectat. De asemenea, in urma acestuia va ramane o cicatrice care poate fi considerata inestetica.

Pentru inlaturarea unui lipom nu exista momentan un tratament specific. Daca insa acesta devine dureros sau se infecteaza, poate fi extirpat chirurgical. La fel ca si in cazul chistului sebaceu, procedura de inlaturare a lipomului se face tot sub anestezie locala.

Pentru orice alte solicitari, foloseste cu incredere informatiile de pe pagina de contact pentru a programa o vizita la clinica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *