Acneea este o afectiune dermatologica care poate avea un impact emotional si social major asupra vietii dumneavoastra. Pacientii care sufera de acnee pot avea probleme cu increderea de sine si de multe ori ajung sa fie tristi si sa nu îsi doreasca sa iasa din casa. Daca ne raportam la nivel mondial, peste 50 de milioane de persoane sufera de aceasta afectiune (studiul a fost realizat de catre Asociatia Americana de Dermatologie)
Din fericire exista solutii pentru tratarea acesteia.
Ce este acneea?
Acneea este o afectiune inflamatorie. Ea apare atat la adulti, cat si la copii si bebelusi, dar cel mai des este prezenta in perioada adolescentei, atunci cand exista cele mai multe modificari, mai ales hormonale.
Cauzele acneei
Acneea apare atunci cand un folicul de par este astupat (camedon), iar in acel loc apare inflamatia.
Pe langa problemele hormonale sau ereditate, acneea mai poate aparea si din cauza:
- unei pieli neingrijite corespunzator,
- folosirii unor produse nepotrivite,
- stilului de viata,
- stresului,
- ca urmare a reactiilor adverse la anumite medicamente.
Tipuri de acnee
Specialisti spun ca determinarea tipului de acnee pe care o aveti este cheia tratamentului dumneavoastra de success.
Exista doua tipuri de acnee: inflamatorie si non-inflamatorie.
Acneea inflamatorie se împarte în:
- papule- mici umflaturi roz sau rosii.
- pustule- cosuri inflamate
- noduli-umflaturi mari si dureroase, tari la atingere, care se dezvolta în piele.
- chisturi- leziuni profunde, mari, pline cu sebum si destul de dureroase.
Acneea non-inflamatorie se imparte in punctele negre si punctele albe.
Cum sa scapi de acnee?
In primul rand trebuie sa va formati o rutina de ingrijire a tenului:
- sa folositi creme si produse demachiante (produse destinate curatarii si ingrijiti tenului acneic),
Atat dimineata cat si seara, tenul trebuie curatat bine cu un lapte special, mai apoi cu o lotiune sau un sapun special.
- este important sa evitati apa de la robinet, care este plina de clor,
Este foarte important este sa nu va stoarceti cosurile care apar si sa aveti un regim alimentar echilibrat.
Nu putem spune ca exista alimente interzise in acnee, insa este bine sa evitati excesul de lapte, paine, mezeluri, grasimi, zahar sau alcool.
Un consult la medicul dermatolog va va aduce reteta perfecta pentru a scapa de cosuri.
Pentru orice alte solicitari, foloseste cu incredere informatiile de pe pagina de contact pentru a programa o vizita la clinica.
Cea mai buna crema pentru acnee
Tipul dumneavoastra de ten este diferit de al celorlalte persoane, de aceea este foarte posibil ca un tratament ce a dat roade pentru o persoana, la dumneavoastra sa nu isi faca efectul. De aceea nu putem spune ca exista cea mai buna crema anti acnee.
Specialistii recomanda folosirea cremelor in combinatie cu medicamente, precum creme pe baza de retinol sau derivati din vitamina A si antibiotic, sau creme si lotiuni pe baza de acid azelaic si acid salicilic si contraceptive.
O alta solutie poate fi terapia pe baza de lumina sau peelingul chimic.
Contactati un medic dermatolog inainte de a incepe orice tratament pentru acne pentru a avea rezultatele pe care le doriti.
In cazul in care ati ramas cu cicatrice postacneice acestea pot fi tratate cu ajutorul unor tratamente.
Tratamente pentru cicatrici postacneice
Tratamentul cicatricilor post-acnee nu este unul standard. Medicul dermatolog va stabili, in functie de tipul predominant al acestora, o schema personalizata.
Este important de stiut ca tratamentul cicatricilor va incepe doar dupa vindecarea completa a acneei.
Ce proceduri/tratamente sunt folosite in tratarea acneei?
Laserul fractional este o metoda cu rezultate definitive, insa este si cea mai agresiva si este recomandata ca fiind ultima optiune. Actioneaza prin stimularea colagenului si nu poate trata chiar toate tipurile de cicatrici. Perioada de recuperare dupa acest tratament este de 10-14 zile, iar rezultatele se evalueaza dupa ce au trecut 6 luni de la tratament.
Se realizeaza cu anestezie locala si are o perioada de 3-4 zile pâna la vindecare.Se utilizeaza un dispozitiv in forma de stilou, care are mai multe ace si este similar cu tratamentele cu laser. Pentru a obtine rezultate bune este necesar sa faceti mai multe sedinte de tratament pe parcursul unei luni (4-6 tratamente).
Tratamentul se realizeaza cu ajutorul unui dispozitiv medical care utilizeaza microace. Pielea este perforata la adancimi variabile si se adauga un cocktail de vitamine, aminoacizi si acid hialuronic.
- Peelingul chimic
Utilizeaza acizi cu concentratii distincte care provoaca la nivelul pielii o arsura chimica controlata.
Se recomanda in special in acele cazuri in care exista cicatrici severe persistente. Procedeul presupune injectarea la nivelul cicatricilor a unui gel care are proprietati asemanatoare cu acidul hialuronic natural. Rolul acestuia este de a le umple.
Ca si o concluzie:
Este recomandat sa va prezentati la medicul dermatolog pentru problemele acneice. Acesta va realiza un examen microbiologic si alte analize pentru a stabili ce tip de acnee aveti, pentru a va oferi apoi un tratament personalizat care sa va scape de aceasta problema.
In cazul in care va raman cicatrici post-acneice, este ideal sa luati legatura tot cu medicul dermatolog care va va recomanda tratamentul potrivit pentru dumneavoastra.
Pentru orice alte solicitari, foloseste cu incredere informatiile de pe pagina de contact pentru a programa o vizita la clinica.