Poate ajuta tehnica de microneedling la creșterea părului?

microneedling

Unul din multiplele tratamente cosmetice pe care le avem la dispoziție se numește microneedling. Este o tehnică ce ajută la creșterea producției colagenului de către piele. În timpul procedurii este folosit un dispozitiv ce are pe suprafața lui mici ace care străpung pielea.

Acest tip de terapie este folosit, în general, în tratamentele împotriva îmbătrânirii pielii, dar este mai nou utilizat și pentru tratamentele împotriva căderii părului. Există dovezi că ar funcționa și în cazul unor tipuri de alopecie.

Exact același tip de dispozitiv folosit în cazul tratamentelor împotriva îmbătrânirii, este folosit și împotriva căderii părului pentru a străpunge scalpul cu o serie de ace pentru regenerarea foliculilor de păr. Rezultatul este creșterea părului în zonele tratate.

Beneficiile tratamentului de microneedling împotriva căderii părului

Acest tip de tratament a început să fie cunoscut încă din anii 90. De atunci și până azi a fost studiat ca tratament alternativ pentru două tipuri de alopecie – areata și androgenică. Pe lângă creșterea producției de colagen din piele se crede, într-un studiu publicat de PubMed Central, că această tehnică poate fi utilizată pentru a injecta celule stem în foliculii de păr pentru a stimula astfel dezvoltarea lor. Cu ajutorul acestei tehnici pot fi introduse în scalp și alte substanțe folosite în tratamentul căderii părului precum minoxidil, steroid topic și plasma bogată în leucocite.

Cum se desfășoară o ședință de microneedling

microneedling

După cum am precizat mai sus, instrumentul principal îl reprezintă un dispozitiv ce are pe suprafața lui o mulțime de ace cu dimensiuni ce pot varia de la mai puțin de un milimetru până la câțiva milimetri lungime.

Acest instrument special este așadar rulat pe suprafața afectată de căderea părului creând astfel mici răni. Există și păreri conform cărora această procedură ajută la eliberarea unor substanțe ce stimulează creșterea părului ca urmare a micilor răni create.

Pentru conforul pacientului, pe zona ce urmează a fi supusă tratamentului se va aplica un anestezic cu aproximativ 45 de minute înainte de a începe.

Durata tratamentului variază bineînțeles în funcție de zona supusă tratamentului, dar în general nu durează mai mult de 10 minute. După terminarea procedurii, este posibil ca specialistul să recomande aplicarea unui balsam sau a unei injecții, în funcție de care este scopul tratamentului.

Efectele secundare ale procedurii de microneedling

Ca orice procedură cosmetică, microneedlingul poate avea și efecte adverse. Dintre acestea amintim vânătăi, scurgeri din răni, roșeată, umflături, durere. Există și riscul ca în urma rănilor să rămână cicatrici. Totuși, majoritatea efectelor secundare ar trebui să dispară în maxim 5 zile.

Pentru a evita efectele secundare grave, este important ca înainte de procedură pacientul să îl informeze pe specialist dacă are în istoricul său medical acnee sau eczeme,  dacă suferă de o problemă medicală ce întârzie vindecarea, precum diabetul sau dacă urmează un tratament cu anticoagulante sau orice alt tip de medicamente. Important de precizat este că procedura de microneedling nu este recomandată femeilor însărcinate.

Utilizarea de minoxidil (Rogaine) imediat după procedură are ca efect potential creșterea ratei de absorbție a medicației injectate, dar în același timp poate cauza arsuri, mâncărimi și iritații ale scalpului. De aceea este foarte important ca pacientul să discute cu specialistul despre când este sigur să reia administrarea de minoxidil.

Concluzie

După tratamentul cu microneedling scalpul va fi mult mai sensibil, de aceea este recomandat ca pacientul să utilizeze zilnic o cremă cu protecție solară sau o pălărie. Există din păcate și posibilitatea de infectare a scalpului. Instrucțiunile date de specialist trebuie urmate așadar cu strictețe pentru a evita această situație neplăcută. Ca instrucțiuni generale, zona supusă tratamentului trebuie păstrată curată.

Pentru orice alte solicitari, foloseste cu incredere informatiile de pe pagina de contact pentru a programa o vizita la clinica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *