Cicatrici post acneice? Aflați cum puteți scăpa de ele!

cicatrici post acneice

Există o mulțime de persoane care se confruntă cu problema acneei. Tratamentul împotriva acestei afecțiuni este în centrul atenției, însă odată tratată acneea, pot rămâne cicatrici post acneice. Există din fericire mai multe tratamente la care putem apela pentru a șterge urmele acneei de pe chip și a avea un ten neted și luminos.

Tipuri de cicatrici post acneice

Înainte de a trece la alternativele pe care le avem la dispoziție pentru a scăpa de acnee, să vedem ce tipuri de cicatrici rezultate în urma acestei afecțiuni există:

  • cicatricile icepick  – sunt profunde, au diametrul de până la 2 mm, marginile bine delimitate și se extind profund în derm, chiar și până la nivelul țesutului subcutanat
  • cicatricile rolling – mai superficiale dar mai extinse, au dimensiuni de până la 4-5mm
  • cicatricile boxscar – au forma unor depresiuni rotunde sau ovale bine delimitate și profunde; au diametru de 0,1-0,5 mm și adâncime de peste 0,5 mm.

Cicatricile boxscar sunt cele mai dificil de tratat. Nu imposibil însă.

Cum putem preveni apariția cicatricilor post acneice?

Înainte de a vorbi despre tratament, vom spune câteva cuvinte și despre prevenția apariției cicatricilor, deoarece există câteva sfaturi de care puteți ține cont pentru a preîntâmpina cicatricile acneice. Este indicat să nu spargeți sau să stoarceți coşurile deoarece agresarea erupțiilor cutanate crește şansele apariției cicatricilor. De asemenea, la cele mai mici semne ale agravării acneei este de preferat să apelați la sfatul avizat al medicului dermatolog. Acesta va putea să vă prescrie un tratament corespunzător.

Ce trebuie să faceți înainte și după tratamentul de înlăturare a cicatricilor provocate de acnee?cicatrici post acneice

Înainte de a începe un tratament de înlăturare a cicatricilor rezultate în urma acneei, trebuie să aveți în vedere câteva aspecte. Stabiliți încă de la bun început împreună cu medicul dermatolog așteptări realiste, deoarece nu se poate garanta o netezire completă a pielii.

Odată început tratamentul urmați cu exactitate recomandările medicului, urmând toți pașii descriși de acesta. Anunțați imediat medicul dacă apare orice semn sau simptom ce vi se pare suspect. Nu uitați să aveți în vedere că în funcție de gravitatea leziunilor pot să fie necesare mai multe şedinţe de tratament, iar uneori este necesară combinarea mai multor tehnici.

Metodele agresive pot duce la rezultate mai bune, dar pot avea efecte secundare.  Unele procedee se efectuează sub anestezie locală, deoarece sunt dureroase.

Este de preferat să evitați astfel de tratamente vara, deoarece soarele este foarte puternic și poate provoca hiperpigmentări.

Rezultatele tratamentului depind de mai mulți factori, precum de tipul de cicatrici, consecvența cu care urmați tratamentul propus și de tipul de procedură ales.

La ce tratamente post acneice puteți apela?

Peelingul chimic este o metodă folosită pentru cazurile mai puțin grave. Se aplică pe zonele afectate, substanţe ce determină exfolierea straturilor superficiale ale pielii. Profunzimea la care acționează diferă în funcție de substanțele folosite.

Dermabraziunea și/sau microdermabraziunea  presupun folosirea unor instrumente ce îndeparteaza mecanic celulele moarte de pe straturile superficiale ale pielii. Microdermabraziunea este o procedură mai superficială decât dermabraziunea și se poate repeta la intervale scurte de timp. Dermabraziunea, fiind o procedură mai profundă, este în același timp și mai dureroasă.

Dermapenul produce o inflamaţie în piele, la nivelul cicatricii. Se stimulează astfel remodelarea tisulară, formarea de colagen şi de alte substanţe din derm. Aceste substanțe vor umple cicatricea.

Laserul CO2 poate fi utilizat cu succes pentru a scăpa de cicatricile provocate de acnee. Există două tipuri de laser ce pot fi folosite: laserul ablativ – vaporizează o parte din straturile superioare ale pielii și  laserul nonablativ – nu distruge stratul superior al pielii, ci stimulează producerea de colagen în derm.

Desi în România este mai puțin utilizată, există și terapia cu celule stem. Se injectează celule stem la nivelul cicatricilor relativ proaspete. Odată ajunse la nivelul unui anumit ţesut, acestea se transformă în celule precum cele din respectivul ţesut. Celulele astfel transformate sunt bogate în colagen, dând astfel pielii un aspect tânăr.

Concluzie

Cicatricile post acneice nu trebuie să mai reprezinte o problemă pentru dumneavoastră. Aveți la dispoziție mai multe tratamente prin care le puteți face să dispară, iar astfel o să vă simțiți bine în pielea dumneavoastră din nou.

Pentru orice alte solicitari, foloseste cu incredere informatiile de pe pagina de contact pentru a programa o vizita la clinica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *