Complicatii gigantomastie – Necroza complexului areolo-mamelonar

Complicatii gigantomastie - Necroza complexului areolo-mamelonar

Ce este gigantomastia?

Atunci cand vorbim despre gigantomastie, vorbim despre sanii foarte, foarte mari. Dar ce este gigantomastia? Gigantomastia este o afectiune caracterizata printr-o crestere excesiva a tesutului mamar, care poate afecta unul sau ambii sani. Sanii excesiv de mari constituie, de cele mai multe ori, un factor de risc pentru sanatatea femeii. O greutate exagerata pe torace cauzeaza dureri de spate, dureri de gat, umeri si brate. De asemenea, sanii sunt, deseori, sensibili si durerosi, iar sub sanii mari se produc rani si iritatii extrem de deranjante si dureroase.

Femeile care doresc sa isi micsoreze sanii, sa le reduca volumul, pot apela la operatia de micsorare a sanilor. Pe langa faptul ca se va reduce din greutatea pe care aceste femei o poarta, dispar, de cele mai multe ori, durerirle de spate, se imbunatateste starea emotionala, si femeile capata mai multa incredere in ele. Sa nu mai vorbim si de faptul ca acestea pot sa isi gaseasca haine mult mai usor si ca vor putea face exercitii fizice cu mult mai mare usurinta.

Totusi, ca orice alta operatie, operatia de reducere a volumului sanilor nu este lipsita de riscuri. Unul dintre aceste riscuri este necroza complexului areolo mamelonar, o complicatie serioasa care necesita o atentie imediata si masuri adecvate de tratament.

Cand si de ce apare necroza tesutului areolo mamelonar?

Necroza poate aparea in urma interventiilor chirurgicale de ridicare sau reducere a volumului sanilor.  Este o complicatie extrem de rara, dar este important sa mentionam ca aceasta poate aparea. De-a lungul celor 20 de ani  plus de experienta doamna dr Daniela Olariu nu a avut parte de astfel de complicatii, dar, deoarece este o operatie care presupune reducerea glandei mamare si mutarea complexului areolo mamelonar din pozitia initiala, am decis  ca este important sa va mentionam despre aceasta posibila complicatie si in acest articol. Bineinteles, la clinica noastra, atunci cand veniti la consultatie, indiferent de tipul de interventie pe care doriti sa o faceti, doamna dr va spune care sunt posibilele complicatii si cum se pot gestiona acestea.

Ce inseamna necroza?

Necroza se manifesta prin moartea celulelor tesuturilor afectate, din cauza unei vascularizatii insuficiente. Desi este mai rar intalnita, necroza poate fi o realitate chiar si in mainile celor mai experimentati chirurgi, utilizand cele mai avansate tehnici.

Ce se poate face daca apare necroza?

Tratamentul necrozei implica, de obicei, extirparea chirurgicala a tesuturilor afectate pentru a preveni raspandirea si pentru a favoriza vindecarea. In unele cazuri, acest proces poate include si extirparea unei portiuni din glanda mamara. Pentru pacienti care apeleaza la operatia de gigantomastie (de reducere a volumului sanilor, de micsorarea a acestora ) este extrem de greu de gestionat acest aspect, mai ales ca va fi eliminat si mamelonul si areola si si o parte din glanda mamara, dar exista tehnici care permit medicilor sa refaca complexul areolo-mamelonar si sa refaca forma sanilor. Acest lucru se va face, insa, in cadrul altor interventii de reconstrutie a sanilor.

Ce alte complicatii mai pot aparea dupa operatia de gigantomastie?

Pe langa necroza tesuturilor, exista si alte riscuri asociate cu operatiile de ridicare si reducere a sanilor.

Iata cateva dintre ele!

  • Infectiile: Desi rare, pot aparea la nivelul inciziilor si pot necesita tratament cu antibiotic.
  • Schimbari in sensibilitate: Sensibilitatea mamelonului sau a areolei poate fi temporar sau permanent afectata in cazul gigantomastiei.
  • Cicatrici: Toate interventiile chirurgicale lasa cicatrici. Fiind o operatie chirurgicala, si aceasta operatie de gigantomastie, lasa cicatrici. Bineinteles, aspectul lor se poate ameliora in timp daca folositi produsele si procedurile pe care doamna dr vi le va recomanda, dar, anumite paciente pot dezvolta cicatrici hipetrofice ( citeste si acest articol pentru a intelege ce sunt cicatricile cheloide)
  • Asimetria: In ciuda eforturilor chirurgului, exista posibilitatea unei usoare asimetrii post-operatorii. Nu putem crea perfectiunea. Si poate nici nu am fi atat de frumosi daca am fi perfecti.

Ascultati intotdeauna sfaturile medicului pentru a  preveni aparitia complicatiilor! Si pentru a le gestiona, in cazul in care acestea apar in cadrul interventie de gigantomastie!

In concluzie, in timp ce chirurgia estetica a sanilor poate oferi rezultate excelente, este esential sa se inteleaga riscurile asociate cu acestea. Necroza tesuturilor, desi rara, este o complicatie serioasa in gigantomastie, o complicatie care necesita alte interventii chirurgicale pentru sanatatea si aspectul sanilor dvs.. Ascultand sfaturile medicului si asumandu-va ca aceasta comlicatie poate aparea, veti alege  cu mai multa constientizare daca aceasta operatie este sau nu pentru dvs. Analizati beneficiile pe care le veti avea, faptul ca doamna dr. Daniela Olariu este un medic estetician cu vasta experienta, si alegeti ceea ce este mai b ine pentru dvs.

Daca sunteti interesata de o consultatie, contactati-ne!

Pentru orice alte solicitari, foloseste cu incredere informatiile de pe pagina de contact pentru a programa o vizita la clinica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *