Dermatita seboreica

dermatita seboreica

Ce este dermatita seboreica?

Dermatita seboreica este o afectiune inflamatorie cronica a pielii, caracterizata prin aparitia de zone rosii, acoperite de scuame sau matreata, predominant in regiunile bogate in glande sebacee, cum ar fi scalpul, fata (in special  in zona nasului, sprancenelor, fruntii), pieptul si spatele.

Desi cauza exacta nu este complet inteleasa, se crede ca un rol important il joaca o reactie la o drojdie numita Malassezia, prezenta in mod natural pe piele, combinata cu o productie excesiva de sebum. Predispozitia genetica, schimbarile in flora cutanata obisnuita, stresul, sau expunerea prelungita la temperaturi scazute pot influenta aparitia si intensitatea leziunilor caracteristice ale dermatitei seboreice.

Cum se manifesta dermatita seboreica?

Simptomele frecvent intalnite in cazul dermatitei seboreice includ:

  • prezenta matretii insotita de mancarime
  • leziuni galbene, solzoase pe scalpul bebelusilor, cunoscute sub denumirea de “cruste de lapte”
  • inflamatia marginilor pleoapelor, cunoscuta sub numele de blefarita, care se manifesta prin roseata si scuame
  • zone solzoase pe ambele parti ale fetei
  • eritem si descuamare pe piept si de-a lungul liniei parului
  • roseata si iritatie in zonele de pliu ale pielii, cum ar fi zonele genitale, axilele si sub sani
  • foliculita, sau inflamatia foliculilor de par, care apare adesea pe obraji si pe partea superioara a trunchiului.

Diagnostic dermatita seboreica

Diagnosticul pentru dermatita seboreica se face pe baza evaluarii clinice efectuate de un medic dermatolog, care ia in considerare aspectul caracteristic al leziunilor si zonele specifice in care acestea apar.

Tratament pentru dermatita seboreica

Desi dermatita seboreica, in mod normal nu conduce la complicații grave, neglijarea tratamentului poate duce la cateva probleme asociate, in special daca diagnosticul este incorect sau tratamentul ales este inadecvat. Consultarea unui specialist este cruciala pentru gestionarea corespunzatoare a afectiunii. Printre complicatiile care pot aparea se numara:

  • Infectii fungice secundare in zonele afectate de dermatita, datorita mediului propice creat de inflamatie si leziuni;
  • Infectii bacteriene, care pot agrava starea pielii si pot necesita tratament  cu antibiotic;
  • Schimbari in textura pielii, cum ar fi ingrosarea sau subtierea acesteia, ca urmare a inflamatiei cronice sau a tratamentelor inadecvate;
  • Pierderea parului, care poate fi cauzata de scarpinatul excesiv si persistent, in special in cazurile severe de dermatita seboreica.

Este important sa alegeti sa mergeti la un medic dermatolog, deoarece aesta va poate prescrie

  • Tratamente antifungice: Acestea pot fi geluri, creme, lotiuni, spume sau sampoane care se utilizeaza singure sau in combinație cu alte medicamente. Este posibil sa vi se recomande un produs care contine ketoconazol sau ciclopirox. Ketoconazolul poate usca parul si creste riscul de deteriorare a acestuia; utilizarea saptamanala combinata cu un balsam hidratant poate ajuta la reducerea acestui efect. Frecventa utilizarii va fi determinata de simptomele dumneavoastra.
  • Tratamente antiinflamatorii: Un preparat topic pe baza de corticosteroizi poate fi prescris pentru a fi aplicat pe scalp sau pe alte zone afectate. Utilizarea indelungata a acestora poate duce la efecte secundare, cum ar fi subtierea pielii sau pierderea pigmentatiei.
  • Inhibitori de calcineurina: Cremele sau unguentele pot fi si ele eficiente, avand in general mai putine efecte secundare decat corticosteroizii. Totusi, acestea nu sunt tratamente de prima linie, deoarece sunt de obicei mai costisitoare decat tratamentele topice cu corticosteroizi.
  • Medicamente antifungice orale: In cazuri severe sau care nu raspund la tratamentele topice, medicul dumneavoastra poate prescrie antifungice sub formăade tablete.

Va recomandam pentru tratarea oricaror afectiuni dermatologice sa veniti la o consultatie in clinica sau , daca nu sunteti din Timisoara, sa mergeti la o consultatie la un medic dermatolog!

Pentru orice alte solicitari, foloseste cu incredere informatiile de pe pagina de contact pentru a programa o vizita la clinica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *