Augmentarea bustului cu ajutorul implanturilor mamare este una din cele mai populare operații estetice din întreaga lume. Deși este adevărat că operația este una ușoară, există totuși un număr destul de mare de femei care se tem de îngrijirea postoperatorie. Pentru a reduce temerile legate de efectele și recuperarea după o intervenție de implant mamar, în cele ce urmează vom descrie tot ce se întâmplă după efectuarea intervenției.
Ce se întâmplă după operația de mărire a sânilor cu implant mamar?
În primele ore veți rămâne în repaus la pat, purtând o bustieră specială. După alte câteva ore, trebuie să vă ridicați ușor din pat, să faceți plimbări scurte și să mișcați cu grijă brațele. În primele zile după operație veți urma un tratament cu analgezice și antibiotice. Nu trebuie să luați alte medicamente în afara celor prescrise de medic. Veți avea nevoie de câteva zile de recuperare în care nu vă veți putea continua activitățile zilnice. Repausul casnic este recomandat câteva săptămâni după operație.
Ce trebuie să faceți după operația de mărire a sânilor și ce trebuie să evitați?
Puteți aplica comprese reci pentru a evita umflarea sânilor. Abia după 3, sau chiar 4 zile de la operație puteți face duș. În schimb efortul fizic și sportul trebuie evitate timp de 2 luni. Dacă sunteți șoferiță, este interzis să conduceți mașina timp de 2-3 săptămâni. Purtarea centurii de siguranță este de asemenea interzisă pentru aceeași perioadă de timp. În primele 6 săptămâni după operație trebuie să purtați o bustieră specială. Pentru a evita deplasarea implaturilor și a preîntâmpina asimetria bustului, este recomandat să dormiți pe spate și nu pe burtă sau lateral. Inciziile trebuie îngrijite prin purtarea unui bandaj sau prin aplicarea unguentului prescris de medic. Este de preferat să purtați haine largi, cât mai comode, care să lase corpul să respire. Foarte important este să urmați o dietă sanatoasă bazată pe fructe și legume proaspete, bogată în proteine.
Este important să respectați orarul vizitelor la medic. Controalele vor fi la început la un interval de 2-3 zile, iar ulterior ele se vor rări și se vor desfășura la 3, 6 și 12 luni. Dacă apar complicații trebuie să vă prezentați de urgență la medic.
Ce complicații pot apărea după operația de mărire a sânilor cu implant mamar?
Printre cele mai frecvente complicații care pot apărea după intervenția de mărire a sânilor cu implant mamar se numără:
- Durerea la nivelul mamelonului sau în zona sânilor
- Subțierea sau micșorarea țesutului de la nivelul bustului
- Formarea de depozite de calciu sub formă de noduli tari
- Deteriorarea implantului
- Umflarea ganglionilor limfatici
- Infecția locală care se poate agrava cauzând scoaterea implantului
- Distrugerea țesuturilor din jurul sânilor
- Formarea unei găuri sau a unei rupturi în implant
- Acumularea de lichid în jurul implantului care poate provoca durere, umflare și vânătăi
- Amorțeala sânilor
- Modificarea aspectului mamelonului
- Celulita mamară
- Rotirea implantului
- Încrețirea pielii peste implant
- Scurgerile de lichid din implant
- Limfomul anaplastic cu celule mari asociat implantului mamar, ce poate apărea chiar și la câțiva ani după operație.
Primele semne care ar trebui să vă dea de gândit că ceva nu este în regulă sunt înroșirea pielii din jurul sânilor, apariția unor umflături neobișnuite sau a unei senzații de arsură.
Pentru a trata unele dintre aceste complicații, este din păcate posibil să trebuiască să vă supuneți unei noi intervenții chirurgicale.
Concluzie
În medie, implanturile mamare au o durată de utilizare de 10 ani. După acești 10 ani, va trebui să programați altă intervenție pentru a înlocui sau a elimina implanturile.
Trebuie să țineți cont și de faptul că implanturile mamare pot diminua acuratețea investigațiilor imagistice, spre exemplu a mamografiilor. Mamografiile sunt utilizate pentru a detecta cancerul de sân. Nu este totuși imposibil să aveți o mamografie completă, dar vor fi necesare imagini suplimentare.
Pentru orice alte solicitari, foloseste cu incredere informatiile de pe pagina de contact pentru a programa o vizita la clinica.