De ce se dezvolta sanii in exces la barbati?

ginecomastie
Dezvoltarea excesivă a sânilor la bărbați, ginecomastia, este o afecțiune medicală care poate afecta bărbații de diferite vârste. Această problemă poate avea un impact semnificativ asupra stimei de sine și încrederii în sine a bărbaților afectați. În acest articol, vom explora motivele pentru care se dezvoltă sânii în exces la bărbați, cum poate fi diagnosticată ginecomastia și ce opțiuni de tratament există pentru a aborda această afecțiune.

De ce apare ginecomastia?

Ginecomastia se referă la creșterea excesivă a sânilor la bărbați, care poate duce la aspectul unor “sâni feminini”.
Există mai multe cauze posibile pentru dezvoltarea acestei afecțiuni:
 • Dezechilibre hormonale: Un dezechilibru între hormonii sexuali masculini (androgeni) și cei feminini (estrogeni) poate cauza creșterea țesutului mamar la bărbați. Acest dezechilibru poate fi cauzat de diverse condiții medicale sau utilizarea anumitor medicamente.
 • Pubertate: În timpul pubertății, nivelurile fluctuante de hormoni pot duce la temporară dezvoltare a sânilor la bărbații adolescenți. Această creștere excesivă poate diminua în mod natural pe măsură ce echilibrul hormonal se stabilește.
 • Înaintarea în vârstă: Odată cu înaintarea în vârstă, producția de testosteron poate scădea, ceea ce poate crea un mediu mai favorabil pentru creșterea țesutului mamar.
 • Utilizarea medicamentelor: Unele medicamente, precum anumite tratamente pentru hipertensiune arterială, antidepresive sau medicamente pentru tratarea cancerului de prostată, pot cauza dezvoltarea sânilor la bărbați.
 • Tulburări endocrine: Anumite tulburări endocrine, precum sindromul Klinefelter sau hiperprolactinemia, pot fi asociate cu dezvoltarea excesivă a sânilor.

 Ginecomastia -diagnostic și evaluare

Dacă observați dezvoltarea excesivă a sânilor sau schimbări la nivelul pieptului, este important să consultați un medic. Diagnosticul de ginecomastie poate implica anamneza medicală, examinarea fizică și uneori analize de sânge pentru a evalua nivelurile hormonale. Uneori, pot fi necesare teste imagistice, cum ar fi ultrasunetele sau tomografia computerizată, pentru a exclude alte afecțiuni subiacente.
În cazul adolescenților, ginecomastia poate diminua de la sine pe măsură ce echilibrul hormonal se stabilește. În acest caz, monitorizarea și așteptarea pot fi opțiuni adecvate.

Opțiuni de tratament

În funcție de cauza și severitatea ginecomastiei, există mai multe opțiuni de tratament disponibile:
 • Ajustarea tratamentului sau schimbarea acestuia: Dacă ginecomastia este cauzată de utilizarea anumitor medicamente, medicul poate lua în considerare ajustarea dozelor sau schimbarea tratamentului.
 • Tratamentul cauzei subiacente: În cazul în care ginecomastia este rezultatul unei tulburări endocrine sau altor condiții medicale, tratarea acestei cauze poate ajuta la rezolvarea problemei.
 • Terapia medicamentoasă: Pentru cazurile persistente sau severe, medicul poate prescrie medicamente care pot ajuta la reducerea țesutului mamar sau a dezechilibrului hormonal.
 • Chirurgia de reducere a sânilor: În situații mai grave sau în cazurile în care ginecomastia nu răspunde la alte tratamente, poate fi luată în considerare o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea excesului de țesut mamar.
ginecomastia

Ce este operația de ginecomastie?

Operația de ginecomastie, cunoscută și sub denumirea de operatia de reducere a sânilor la bărbați, implică îndepărtarea excesului de țesut mamar și a grăsimii din zona pieptului. Această procedură este personalizată în funcție de nevoile și anatomia fiecărui pacient și poate include îndepărtarea glandelor mamare, liposucție sau o combinație a acestor tehnici. Obiectivul principal al operației de ginecomastie este să obțină o proporție estetică și o contur masculin natural al pieptului.

Candidații pentru o astfel de operație

Candidații potențiali pentru operația de ginecomastie includ bărbații care:
 • Au ginecomastie severă sau persistentă, care nu a răspuns la alte tratamente.
 • Doresc să îndepărteze excesul de țesut mamar și de grăsime pentru a obține un contur mai masculin al pieptului.
 • Au o stare de sănătate bună și așteptări realiste în ceea ce privește rezultatele operației.
Procesul operației de ginecomastie
 • Consultul medical: Înainte de operație, pacientul va avea o consultă medicală detaliată cu chirurgul plastic pentru a discuta așteptările, istoricul medical și pentru a elabora un plan de tratament personalizat.
 • Anestezia: Operația de ginecomastie poate fi realizată sub anestezie locală sau generală, în funcție de complexitatea procedurii și preferințele pacientului.
 • Tehnici chirurgicale: În funcție de nevoile individuale ale pacientului, chirurgul plastic poate folosi diverse tehnici pentru a îndepărta țesutul mamar și grăsimea. Aceste tehnici pot include excizia glandelor mamare, liposucția sau o combinație a ambelor.
 • Recuperare și rezultate: După operație, pacientul va purta o bandajă de compresie pentru a ajuta la reducerea umflăturilor și la susținerea zonei operației. Durata recuperării poate varia, dar majoritatea pacienților revin la activitățile normale în câteva săptămâni. Rezultatele definitive ale operației vor deveni vizibile pe măsură ce umflăturile scad și zona se vindecă complet.

Ginecomastia – beneficii tratament

Operația de ginecomastie poate oferi numeroase beneficii, printre care:
 • Corectarea aspectului feminin al sânilor.
 • Îmbunătățirea proporțiilor și conturului pieptului.
 • Restaurarea încrederii în sine și a stimei de sine.
Rezultatele operației pot fi semnificative și durabile, cu condiția ca pacientul să aibă un stil de viață sănătos și să respecte indicațiile medicului în timpul perioadei de recuperare.
Ginecomastia poate fi o experiență stresantă și emoțională pentru bărbații care se confruntă cu această afecțiune. Cu toate acestea, este important să știți că există soluții disponibile pentru tratarea și gestionarea acestei probleme. Consultarea unui medic este primul pas spre identificarea cauzelor și alegerea celei mai potrivite opțiuni de tratament. Indiferent de cauză, tratamentul poate ajuta la îmbunătățirea aspectului și a încrederii în sine a celor afectați de ginecomastie.

Pentru orice alte solicitari, foloseste cu incredere informatiile de pe pagina de contact pentru a programa o vizita la clinica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *