Dermatita atopica

dermatita atopica

Ce este dermatita atopica?

Dermatita atopica este o afectiune inflamatorie persistenta si pruriginoasa a pielii, care apare foarte frecvent la copii, dar se poate intalni si la adulti. Aceasta afectiune, de obicei se apare in primii cinci ani de viata si se atenueaza odata cu trecerea timpului, dar poate aparea si la varsta adulta.

Cum se manifesta?

Indiferent de varsta, caracteristicile definitorii sunt pielea foarte uscata si pruritul intens.

Dermatita atopica la copii, in varsta de pana la 3 ani, se manifesta prin

  • aparitia pe fata, pe frunte, pe obraji, dar si pe scalp, a unor scuame si fisuri . (aceste scoame si fisuri pot fi regasite si pe corpul copilului)
  • tegument ingrosat, cruste, scuame la plica cotului sau in spatele genunchilor, dar si pe gat, pleoape sau in jurul gurii.

Dermatita atopica la adulti

Desi in majoritatea cazurilor, aceasta afectiune dispare, sau se estompeaza inainte de adolescenta, uneori poate persista si la varsta adulta, sub forma pielii uscate si a eczemelor pe maini, pe gat si pe fata, variind in intensitate si distributie.

Din ce cauza apare dermatita atopica?

Determinarea cauzei exacte a dermatitei atopice poate fi destul de complicata, deoarece aceasta este influentata de o combinatie de factori. Acesti factori includ predispozitia genetica, modificarile in flora bacteriana a pielii, deteriorarea functiei de protectie a pielii, dar si expunerea la diversi factori de mediu precum temperaturile scazute, poluarea aerului si duritatea apei.

Complicatiile dermatitei atopice

Cele mai comune afectiuni care pot fi declansate sau dezvoltate de o dermatita atopica netratat sunt:

  • astmul sau febra fanului
  • neurodermatita cu piele scuamoasa si prurit cronic
  • infectii ale pielii din cauza scarpinatului
  • dermatita mainilor afectate de substante iritante
  • dermatita alergica de contact
  • probleme de somn cauzate de ciclul mancarime-scrapinat

Aceste complicatii evidentiaza importanta tinerii sub control a acestei afectiuni si a tratarii simptomelor, atunci acestea apar.

Diagnosticarea dermatitei atopice

Diagnosticarea acestei afectiuni se face in principal pe baza evaluarii clinice in timpul unei consultatii dermatologice. Testele suplimentare, desi adesea cerute de pacienti, nu sunt de obicei necesare pentru stabilirea diagnosticului.

Tratament dermatita atopica – tratarea leziunilor

Tratarea leziunilor cauzate de dermatita atopica include aplicarea de creme si unguente prescrise de medicul dermatolog, care pot contine corticosteroizi sau inhibitori de calcineurina, in functie de specificul cazului. Se pot folosi si antihistaminice pentru reducerea mancarimii. In cazurile severe, rezistente la tratamentele obisnuite, se pot considera terapii sistemice.

Ingrijirea pielii – ce sa faci si ce sa nu faci

Dermatita atopica are perioade de remisie si de recadere motiv pentru care este important sa se ia masuri pentru prevenirea puseelor, dar si pentru tratarea leziunilor, atunci cand ele apar.

Este important sa:

  • evitati folosirea sapunurilor sau produselor de curatare dure
  • tineti sub control transpiratia excesiva
  • nu expuneti direct pielea la temperaturi extrem de scazute si uscate
  • evitati aplicarea parfumurilor direct pe piele
  • evitati purtarea imbracamintei din lana deoarece aceasta poate irita pielea

De asemenea, gestionarea stresului joaca un rol extrem de important, deoarece acesta poate agrava simptomele existente ale bolii.

Va recomandam sa:

  • faceti bai rapide folosind geluri de spalat delicate (medicul dermatolog va poate recomanda produse dermo-cosmetice potrivite)
  • aplicati creme emoliente pe piele umeda, imediat dupa dus (produse speciale pentru pielea atopica)
  • pastrati unghiile cat mai scurte pentru a evita zgarierea pielii atunci cand va scarpinati ( pruritul este prezent in dermatita atopica si, involuntar, va veti scarpina)
  • evitati produsele, alimentele care va produc disconfort, mancarime, iritatii la nivelul pielii. Si aici ne referim si la anumite alimente!

De obicei persoanelor cu dermatita atopica li se recomanda renuntarea la anumite produse alimentare care pot declansa pruritul. Citricele, lactatele, ouale, glutenul, soia si unele condimente, sunt contraindicate in dieta persoanei cu dermatita atopica.

Alimente precum pestele bogat in omega 3, produsele cu probiotice, si cele bogate in flavonoizi sunt recomandate pentru proprietatile lor antiinflamatorii.

Abordarea atenta a acestor aspecte poate contribui semnificativ la ameliorarea confortului dvs.

Si, sa nu uitam: cel mai important lucru este sa mentineti pielea hidratata!

Pentru orice alte solicitari, foloseste cu incredere informatiile de pe pagina de contact pentru a programa o vizita la clinica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *