Ce facem vara cu alunitele?

indepartare alunite

Vara este anotimpul cand ne bucuram de soare, dar este si momentul sa fim mai vigilenti in ceea ce priveste sanatatea pielii noastre. Alunitele, sau nevii, sunt prezenti la majoritatea oamenilor si, desi multe sunt inofensive, unele pot ascunde riscuri majore de sanatate, inclusiv cancerul de piele. Iata cum sa va protejati si sa monitorizati alunitele in timpul verii.

Identificarea alunitelor cu risc crescut

Desi majoritatea alunitelor (nevilor) sunt benigne si nu necesita ingrijiri medicale speciale, exista anumite trasaturi care pot sugera un risc crescut de melanom, cea mai grava forma de cancer de piele. Este important sa invatam sa recunoastem aceste semnale de alarma si sa actionam in consecinta.

Persoanele cu piele deschisa la culoare, par blond si ochi albastri au un risc mai mare de a dezvolta melanom, mai ales daca au un istoric de expunere excesiva la soare sau de utilizare a solarului. Arsurile solare, in special cele din copilarie, pot creste semnificativ riscul de a dezvolta un cancer de piele, mai tarziu in viata. De aceea, monitorizarea alunitelor este cruciala pentru aceste persoane.

Regula ABCDE in evaluarea alunitelor

Pentru a facilita identificarea alunitelor care pot fi maligne, medicii dermatologi recomanda folosirea regulii ABCDE, un ghid simplu pentru examinarea caracteristicilor alunitelor:
– A (Asimetrie): Alunitele benigne sunt adesea simetrice. Daca trasati o linie prin mijlocul unei alunite si cele doua jumatati nu se potrivesc, acesta este un semn de asimetrie.
– B (Margini): Marginile alunitelor benigne sunt netede și regulate. Marginile neregulate, estompate sau dantelate pot indica o alunita maligna.
– C (Culoare): O alunita normala are de obicei o singura culoare. Prezenta mai multor culori — negru, maro, gri, rosu sau albastru — in aceeasi alunita este un motiv de ingrijorare.
– D (Diametru): Alunitele benigne sunt de obicei mai mici de 6 mm in diametru (aproximativ dimensiunea unei radiere de la creion). Alunitele mai mari de acest diametru trebuie evaluate de catre un specialist.
– E (Evolutie): Orice schimbare in aspectul unei alunite — in forma, dimensiune, culoare sau inaltime, precum si dezvoltarea de simptome noi precum sangerare, mancarime sau descuamare — necesita atentie medicala.

Chiar daca autoexaminarea folosind regula ABCDE este un instrument util, aceasta nu inlocuiește expertiza unui medic dermatolog. Evaluarile periodice efectuate de un profesionist sunt esentiale, mai ales pentru cei cu un risc mai mare de melanom. Dermatologii pot folosi instrumente avansate, cum ar fi dermatoscopul, pentru a examina mai atent alunitele si pentru a detecta semne precoce de melanom.
Pentru cei cu multi nevi sau cu nevi atipici, sau in cazul in care exista un istoric familial de melanom, este posibil ca medicul sa recomande monitorizare mai frecventa sau chiar eliminarea acesteia.

Monitorizarea regulata a alunitelor

Vizitele anuale la dermatolog sunt recomandate pentru o evaluare amanuntita a alunitelor. Intre vizite, auto-examinarea regulata este importanta; verificati daca apar alunite noi sau daca alunitele existente se modifica. Orice schimbare notabila trebuie evaluata.

Protectie solara adecvata

Protejarea pielii de razele UV este extrem de importanta. Folosirea unei creme cu factor de protectie solara (SPF) adecvat este estentiala, iar aplicarea trebuie repetata la fiecare doua ore sau dupa fiecare baie. Este recomandat sa evitati expunerea la soare intre orele 11:00 si 16:00, cand radiatiile UV sunt cele mai intense.

Indepartare alunite

Daca o alunita va deranjeaza estetic sau daca prezinta riscuri de sanatate, indepartarea acesteia poate fi o optiune. Doamna dr. Daniela Olariu, chirurg plastician si estetician la Olariu Clinics, poate realiza eliminarea alunitelor si trimiterea acesteia/acestora la un examen histopatologic pentru a confirma cu certitudine ca nu este vorba despre o alunita canceroasa.

Gestionarea arsurilor solare si ingrijirea ulterioara

In caz de arsuri solare, evitati remediile casnice si optati pentru produse after-sun, care sunt formulate pentru a calma si repara pielea. Produsele cu aloe vera sau alte ingrediente calmante pot reduce disconfortul si accelera procesul de vindecare.

Constientizarea si prevenirea cancerului de piele

Cunoasterea factorilor de risc si a semnelor de avertizare ale melanomului poate salva vieti. Educatia privind prevenirea cancerului de piele ar trebui sa fie o prioritate, iar adoptarea unui comportament responsabil in ceea ce priveste expunerea la soare este esentiala. Prin adoptarea masurilor de protectie adecvate si prin monitorizarea regulata a pielii, puteti sa va bucurati de soare in siguranta si sa va pastrati pielea sanatoasa..

Pentru orice alte solicitari, foloseste cu incredere informatiile de pe pagina de contact pentru a programa o vizita la clinica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *