Cum sa scapi de acnee? Legatura dintre acnee si alimentatie
Aspectul pielii noastre este influentat de multi factori, iar alimentatia este unul dintre cei mai importanti. Nu degeaba se spune ca suntem ceea ce mancam!
In timp ce anumite alimente pot imbunatati calitatea si sanatatea pielii si pot face ca tenul nostru sa fie mai luminos, mai curat, mai sanatos, altele pot favoriza aparitia acneei.
Astazi ne-am propus sa scriem acest articol pentru ca dvs sau copiii dvs. sa puteti face alegeri alimentare constiente pentru a avea si a mentine o piele sanatoasa, curata, fara acnee, pe cat posibil.
Cum influenteaza alimentatia acneea?
Acneea este o afectiune inflamatorie a pielii, caracterizata prin aparitia cosurilor, a punctelor negre si a chisturilor. Desi factorii genetici, dar si hormonali si cei de mediu joaca un rol important in dezvoltarea acneei, tot mai multe studii ne arata ca alimentatia poate influenta semnificativ severitatea si frecventa eruptiilor acneice.
Care sunt alimentele care pot agrava acneea?
- Produsele lactate:
Consumul de produse lactate, in special consumul de lapte degresat sau derivati din lapte, a fost asociat cu un risc crescut de acnee. Se crede ca hormonii si factorii de crestere din lapte pot stimula glandele sebacee si inflamatia pielii.
Chiar si la noi in clinica au venit foarte multi adolescenti carora le-am propus sa renunte, pentru o perioada la lapte si produsele lactate, iar rezultatele, dupa cateva saptamani, au fost spectaculoase. Daca observati si dvs. ca atunci cand consumati produse lactate, va apar mai multe cosuri, sau acneea se agraveaza,va sfatuim sa incercati sa reduceti consumul sau sa optati pentru alternative vegetale ( lapte de soia, cocos, migdale, si produse derivate din lapte de soia, migdale, etc, fara zahar, insa )
- Alimentele bogate in zahar si carbohidrati rafinati:
Zaharul si carbohidratii rafinati (cum ar fi painea alba, pastele si dulciurile) pot creste nivelul de insulina din sange, ceea ce poate stimula productia de sebum si poate contribui la dezvoltarea acneei.
Zilele trecute am avut la consultatie o pacienta de 13 ani careia i-am recomandat sa renunte total la zahar si la produse care contin zahar rafinat, si sa inlocuiasca zaharul rafinat cu zahar de cocos, miere, sirop de agave, Erytritol. Suferea si de hiperhidroza palmara si plantara ( era in puseu cand venise la consultatie, cu palmele umede, uscate, pline de bubite, samd), iar la aceasta varsta nu putem face Botox pentru hiperhidroza. La nici 7 zile, atat pielea fetei, cat si pielea mainilor s-a imbunatatit considerabil. Orice consum produse care contineau zahar ducea la aparitia de noi episoade acneice si la noi pusee de exeme la nivelul palmelor si al talpilor. Daca va confruntati si dvs cu acnee, reduceti consumul de alimente procesate, pline de zahar, sau, daca puteti, renuntati total la zahar si produse care contin zahar
- Alimentele bogate in grasimi nesanatoase:
Grasimile trans si grasimile saturate pot agrava inflamatia si pot contribui la obstructionarea porilor.
Evitati alimentele prajite si fast food-ul si optati pentru grasimi sanatoase, cum ar fi cele din avocado, nuci si peste.
Alimente benefice pentru piele
- Antioxidantii:
Beneficii pentru piele: Antioxidantii, cum ar fi vitaminele C si E, pot ajuta la combaterea stresului oxidativ si la reducerea inflamatiei pielii.
Surse alimentare: Fructele si legumele colorate, cum ar fi fructele de padure, citricele, spanacul si morcovii, sunt bogate in antioxidanti.
- Acizii grasi Omega-3:
Beneficii pentru piele: Acizii grasi Omega-3 au proprietati antiinflamatorii si pot ajuta la reducerea eruptiilor acneice.
Surse alimentare: Pestele gras (cum ar fi somonul si macroul), semintele de in si nucile sunt excelente surse de Omega-3.
- Probioticele:
Beneficii pentru piele: Probioticele pot imbunatati sanatatea intestinului, ceea ce poate avea un efect pozitiv asupra pielii, reducand inflamatia si eruptiile acneice.
Surse alimentare: Iaurtul probiotic, kefirul, muraturile si alte alimente fermentate sunt bogate in probiotice.
- Zincul:
Beneficii pentru piele: Zincul este un mineral esential care ajuta la reglarea productiei de sebum si la reducerea inflamatiei.
Surse alimentare: Carnea rosie slaba, semintele de dovleac, nucile si leguminoasele sunt surse bune de zinc.
Cum sa scapi de acnee? Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa pentru piele!
- Mentineti un echilibru: Asigurati-va ca dieta voastra este echilibrata si bogata in nutrienti esentiali, evitand excesele de zahar, grasimi nesanatoase si alimente procesate.
- Hidratare: Beti suficiente lichide pentru a mentine pielea hidratata si pentru a sprijini functiile naturale de detoxifiere ale corpului.
- Observati reactiile pielii: Fiecare persoana este diferita, asa ca fiti atenti la modul in care pielea voastra reactioneaza la anumite alimente si ajustati-va dieta in consecinta.
Incercati sa nu eliminati treptat alimentele. Eliminati zaharul, spre exemplu, prima data, observati reactiile organismului si apoi eliminati alt aliment. Este mult mai usor sa faceti alegeri sanatoase treptat, decat sa le eliminati dintr-o data.
Pentru consultatii si recomandari personalizate va recomandam sa programati o vizita la un medic dermatolog. Acesta va poate recomanda si o rutina de ingrijire a pielii, va poate recomanda solutii pentru a scapa de cicatricile postacneice, sau alte proceduri care va pot ajuta sa aveti un ten mai curat si fara imperfectiuni.
In concluzie, alimentatia joaca un rol foarte important in sanatatea pielii si in gestionarea acneei. Adoptati o dieta echilibrata, fara zahar, lactate, alimente procesate, invatati sa aveti grija de pielea dvs adoptand o ingrijire a pielii folosind produse de ingrijire a pielii, iar daca aveti intrebari sau doriti sa aflati mau multe informatii despre acest subiect, contactati-ne!
Pentru orice alte solicitari, foloseste cu incredere informatiile de pe pagina de contact pentru a programa o vizita la clinica.